Matematik Ne İşimize Yarar I

       
Daha öğrenciyken sormaya başlamıştım, ‘bu ders günlük hayatımızda ne işimize yarar’’. Belki o zamanlar bunun üzerinde uzun uzadıya düşünmemiştim. Ta ki aynı soruya yıllar sonra, matematik öğretmeni olarak muhatap oluncaya kadar. Oysa ben bu soruya sıradan, kaçamak cevaplar vermektense günlük hayatımıza nüfus etmiş şekliyle uygulamalı çözüm sunmalıydım. Yazının hacmini her zaman olduğu gibi uzun tutmamak için işte matematikçi gözüyle bizim dünyamız…


     Elbette eskiden olduğu gibi günümüzde de matematik ilminin temel bilimlerdeki yeri yadırganamaz. Neredeyse evrende var olan tüm bilim dalları ve sanatsal eserler matematiksel fonksiyonların birer uzantısı ya da kendisidir. Dünyamızın hareketinden tutunda kainattaki her gezegen birer yörüngede, matematiksel değerler üzerinde hareket ederler. Küçücük bir hesap hatası dönüşü olmayan sonla bizi karşı karşıya bırakabilirdi! İyi ki bu hesaplamaları biz yapmıyoruz. Bizim işimiz bu muazzam hesap uzmanlığını incelemek ve üzerinde tefekkür etmekten öteye gidemiyor.

    Yaşadığımız evrende büyüğünde küçüğüne kadar her bir canlı-cansız varlık matematik ilminden kendine düşen payını almış durumda. Bu da ortak bir elden bir çıktığına ve kader birliğine işarettir. Bize düşen görev ister makro, ister mikro olsun evrendeki varlık denen maddesel nesnelerin arasındaki iletişimi; matematiksel ifade ile fonksiyonunu bulmak incelemek ve yorumlamak olmuştur.

   Karıncaların kullandığı yol hesaplarından, arıların bal yaparken, eşeklerin en çok 7 derecelik eğimle tepelere tırmanmasına kadar… Sayamayacağımız belki de sayılarla ifade etmek istersek bile sonsuza uzanacak her olay bir yenisi eklenerek karşımıza çıkmaktadır.
Oysa biz sadece matematiği öğrenememekten şikayet ederiz!

    Matematik bilgisi sadece sayıları toplamak, çarpmak ve bölmek için değildir. Ya da ay sonunda ödemelerimizi takip etmek için de değildir. Bir nesnenin var olup olmadığını, bir durumun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek içinde matematik bilgisine ihtiyaç duyarız.
Belki de sadece hesap verebilmektir…

‘’İnsan ilişkilerinde matematik’’
Konuyu ele alırken hem kendi mesleğini icra etmeye çalışan bir matematikçi olarak hem de toplumda öğrencilerin başarısının matematik bilgisine göre değerlendirdiğini göze alırsak yazdıklarımı bire bin oranında bir hacme sahip olması gerektiği görülebilir. En azından kendi adıma bunu bir başlangıç olarak ele alabilirim.

Aynı konuda yeniden görüşmek üzere…
 


Uğur KORKMAZ / Matematik Ne İşimize Yarar 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TUTARLI OLDUĞUNUZ SÜRECE HANGİ YÖNDE İLERLEDİĞİNİZİN HİÇ BİR ÖNEMİ YOKTUR.